De Cirkel

De Cirkel

Type: Luxe Motor Lengte: 36 meter Breedte: 5.09 meter Diepgang: +/- 1.10 meter Bouwjaar:1926 Werf: De Jong en Smit te IJsselmonde Hoofdmotor: DAF 575, 80 PK Keerkoppeling: ZF Generator: Mitshubishi 10 Kva, luchtgekoeld
  • Type: Luxe Motor
  • Lengte: 36 meter
  • Breedte: 5.09 meter
  • Diepgang: +/- 1.10 meter
  • Bouwjaar:1926
  • Werf: De Jong en Smit te IJsselmonde
  • Hoofdmotor: DAF 575, 80 PK
  • Keerkoppeling: ZF
  • Generator: Mitshubishi 10 Kva, luchtgekoeld

Tijdens de grote verbouwing waar we tot op heden vanaf 2003 mee bezig zijn, is er een stalen dek op gekomen, welke is voorzien van een autokraan om vletten en andere zware materialen aan dek of in het ruim te hijsen.
De nieuwe hoofdingang is over de trap voorzien van een rolstoelplateau lift en de toiletunit wordt aangepast voor rolstoelgebruikers.
Zo is het hele ruim toegankelijk voor minder valide personen.

Nadat het hulpzeil in tijden van schaarste aan olie in (WO2) nog uitkomst heeft geboden, wordt er in de jaren '50 voor gekozen volledig op het motorvaren over te schakelen.
In "De Cirkel" ligt op dat moment nog een langzaam lopende motor van het merk "Industrie" (40 pk). Eind jaren '60 wordt wat modernere 80 pk DAF scheepsmotor geïnstalleerd.
Het schip vaart in die tijd in Brabant, Limburg en België en vervoert daar ENCI-cement. De hoopjes uitgehard cement die onder de buikdenningen terug te vinden waren, tot aan de start van de verbouwing in 2003 herinnerenden ons aan deze periode.

Nadat het schip ruim 50 jaar dienst heeft gedaan in de binnenvaart, gaat de schipper met pensioen en wordt "De Cirkel" eind jaren '70 verkocht aan de gemeente Eindhoven. Die gemeente is bezig een werklozenproject op te zetten, en de Cirkel wordt voor dit doel ingericht als leerling-werkplaats voor het repareren van fietsen. Het project wordt geen succes.
Als in 1981 de fietsenwerkplaats de bakermat van de Eindhovense drugshandel dreigt te worden, besluit de gemeente Eindhoven het schip te verkopen.
De Beatrixgroep koopt "De Cirkel" voor € 7.940,- (fl. 17.500,-) van de gemeente. In het koopcontract wordt overeengekomen dat het schip nooit meer binnen de gemeentegrens van Eindhoven mag komen, om herhaling van de problemen te voorkomen.
Het schip kan inmiddels niet meer zelfstandig varen. Er wordt een sleepboot gehuurd en "De Cirkel" wordt afgemeerd in de haven van de Beatrixgroep op het schiereiland Hatenboer bij Roermond.